Po tříleté přestávce se do borových lesů na území národní přírodní památky Hadce u Želivky vrátila pastva ovcí, aby pomohla proti expanzi třtiny ohrožující vzácné hadcové rostliny. Celkem devadesátihlavé stádo bude v následujících týdnech spásat traviny na ploše o rozloze 5 hektarů. Pastva probíhá pod nepřetržitým dohledem pastevců Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Vlašim.

Hadcové podloží borového lesa je domovem kriticky ohrožených druhů rostlin, zejména pak kuřičky hadcové, která se na celém světě vyskytuje výhradně na území Podblanicka. Spolu s dalšími druhy jako je mochna Crantzova potřebuje specifické podmínky, které mohou zajistit právě ovce likvidující agresivní přebytečnou vegetaci. Spásáním a narušováním hustého porostu kopyty pomáhají vytvářet obnažená místa, kde můžou proniknout semena hadcových rostlin, a zároveň pomáhá obnově lesa. Takový proces pouhé kosení nenahradí.

Paseme tady s přestávkami už od roku 2018 a je to na první pohled znát. Dříve zde převládaly druhy jako je třtina, které celé místo uzavřely a znemožnily růst dalším rostlinám. Teď pomalu ustupují pryč, protože pastvu nesnášejí,“ uvedl Karel Kříž z ČSOP Vlašim. Tyto lesy byly pastevním už v minulosti, získat k tomu povolení dnes přitom není vůbec jednoduché. Vlašimští ochranáři na příležitost čekali celé tři roky. „Jde o absolutně výjimečnou a na Podblanicku unikátní věc. V rámci České republiky se pasou jenom malé stovky hektarů,“ dodává k jedinečnosti projektu Kříž.

Extenzivní pastva v hektarových oplůtkách potrvá přibližně 21 dní. Ovce jsou pod 24hodinovým dohledem pastevců z řad ČSOP Vlašim v síťovém ohradníku s elektřinou,
který zajišťuje jejich bezpečnost a zabraňuje úniku z pastvin. Výsledky z předchozích let potvrzují, že takto nastavená pastva je efektivním nástrojem k záchraně ohrožených druhů i udržování biodiverzity, a zároveň ukazuje možnosti inovativního využití tradičních zemědělských postupů pro ekologickou péči o krajinu.

Obnova pastvy je součástí širšího plánu péče o lokalitu, jehož cílem je zlepšení stavu vzácných přírodních společenstev.